Antyoksydacyjny koktajl z mango :)

Mango – egzotyczny, soczysty i aromatyczny owoc, będący dobrym źródłem witaminy C, E, A i witamin z grupy B. Mango dostarczy nam również sporo potasu, magnezu oraz miedzi. Dla niektórych problematyczne jest obieranie mango 😉 Jak to zrobić w najprostszy sposób? Odetnij część owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. To samo zrób po drugiej stronie. Otrzymasz w ten sposób dwa duże kawałki miąższu ze skórką oraz plaster miąższu mango z pestką. Z plastra z pestką usuń skórę przy pomocy nożyka lub obieraczki. Przy pomocy nożyka oddziel owoc od pestki. Miąższ z dwóch pozostałych części możesz oddzielić w zależności od tego, do czego mango będzie Ci potrzebne. Możesz po prostu wydrążyć miąższ przy samej skórce za pomocą łyżeczki. W sytuacji gdy potrzebujesz ładnych kawałków mango ponacinaj delikatnie miąższ na kształt szachownicy i wywiń miąższ na drugą stronę, tak, aby powstał „jeżyk” z mango 😉

Mango w połączeniu z kurkumą i cynamonem to bomba antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, powstających w trakcie długotrwałego stresu oraz intensywnego wysiłku fizycznego i umysłowego! Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia komórek, powodują mutacje DNA przyczyniając się do powstawania komórek rakowych! Taki koktajl to skuteczna walka ze szkodliwymi związkami!

Składniki koktajlu:
– ok. 150g mango (ok.1/2 dużej sztuki)
– ok. 120g jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka wiórek kokosowych
– 2 łyżki soku z limonki
– duża szczypta kurkumy i cynamonu

Całość to nieco ponad 200 smacznych kalorii. Te i inne propozycje na koktajle znajdziesz w naszych programach żywieniowych.
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Chcesz znowu cieszyć się zdrowiem? Zapraszamy do współpracy! Jesteśmy tu po to, żeby Ci pomóc! 🙂