Ciasto Marchewkowe w zdrowszej odsłonie :)

Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? Jest wyjątkowe, bo każdy jego kawałek jest puszysty, a zarazem wilgotny. To wszystko za sprawą marchewki, która w czasie pieczenia staje się miękka i nadaje ciastu zwięzłości. Zaletą tego wypieku jest to, że zachowuje na długo swoją świeżość, a na drugi dzień smakuje nawet lepiej! Jeśli nie mieliście nigdy okazji spróbować tego ciasta to koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi to super pomysł na zdrowy deser.

Rozwiewając wszelkie wątpliwości – w cieście nie czuć smaku marchewki! 😉 Ciasto składa się z dwóch warstw, więc z podanych proporcji wyjdzie nam pół blachy.

CIASTO:
– 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100g mąki pszennej typ 500
– 3 jaja
– 300g marchwi startej na grubych oczkach
– 30 ml oleju roślinnego
– 120g kyslitolu
– 150g jabłek startych na grubych oczkach
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– przyprawy korzenne: cynamon (2 łyżeczki), kardamon (łyżeczka), gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), imbir (pół łyżeczki)
– orzechy włoskie (do dekoracji)
KREM:
– 250g serka Philadelphia Light
– 50g ksylitolu
– kropla aromatu waniliowego

Połącz ze sobą przesiane mąki, proszek do pieczenia, oraz przyprawy korzenne. Starte jabłka wrzuć do garnuszka i duś około 7 min, co jakiś czas mieszając. Zestaw z ognia i odczekaj chwilę aż ostygną. W osobnej misce umieść startą na grubych oczkach marchew, dodaj jaja, olej roślinny oraz ksylitol. Na koniec wrzuć jeszcze przestudzone jabłka i wszystko połącz za pomocą łyżki. Następnie dodaj przygotowane wcześniej suche składniki i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać 50-70ml wody, tak aby w miarę swobodnie ją wymieszać.

Formę o wymiarach 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go odrobiną oleju. Powstałą masę przelej do formy i piecz około 30min w 175°. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta podziel je na dwie równe części.

Przygotuj krem: serek Philadelphia Light połącz z ksylitolem, aromatem waniliowym i całość miksuj chwilę za pomocą miksera. Jedną część ciasta posmaruj połową kremu, na to położ drugą część ciasta i znów wyłóż krem. Udekoruj orzechami włoskimi.
Smacznego! 😊