Dyniowe muffiniki, również dla bezglutenowców!

Dynia – wielkie i pomarańczowe warzywo, które nie powinno służyć nam tylko do robienia lampionów! Gęsta, kremowa konsystencja upieczonej i przerobionej na puree dyni to rewelacyjna baza do ciast, deserów, czy obiadów nie tylko w kuchni dietetyka! Tylko dla Was przepis na dyniowe muffinki, które idealnie osłodzą nam jesienne dni 🙂 Miękkie i „mokre” są świetną, słodką alternatywą dla tradycyjnych babeczek 😉

Podstawą jest dobre puree! Pokrój dynię na 4 części (wiemy, nie lada wyczyn ;), wybierz pestki i piecz 30 minut w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu wyciągnij łyżką miąższ, blenduj na gładką masę i gotowe!


Składniki na około 10 dużych muffinek:
– 1 szklanka puree z dyni
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 banan
– 1 łyżka masła orzechowego
– 6 łyżek syropu klonowego lub miodu
– 1 garść orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
– gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Do blendera wrzuć banana i blenduj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy/ miód, masło orzechowe i puree z dyni, całość zblenduj. Następnie całość wymieszaj (składniki suche i mokre), tak, aby powstało jednolite ciasto. Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i przełóż do silikonowych foremek (dobrą opcją są również małe kosteczki dobrej czekolady;). Jeśli ciasto będzie za gęste dodaj troszeczkę mleka, aby zmienić jego konsystencję. Muffinki piecz 35-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopniach, bez termoobiegu. Po 30 minut sprawdź stan muffinek (czy nie są już gotowe). Następnie przestudź i rozkoszuj się smakiem 🙂

Smacznego! 🙂