Piernik Marchewkowy – pyszna propozycja na weekendowe ciacho!

Proste, szybkie w przygotowaniu ciasto dostarczające spore dawki witaminy A i C, błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to idealna propozycja na weekendowa słodką przekąskę.

Piernik marchewkowy Dobry dietetyk częstochowa

Piernik – składniki

  • 3 łyżki suszonych żurawin

  • 2 jajka

  • 200 g ksylitolu

  • 100 ml oleju rzepakowy

  • 50 g nasion chia

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g mąki żytniej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • Szczypta kardamonu

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Szczypta soli

  • 250 g marchwi

  • 1 cm świeżego imbiru

  • 50 g orzechów nerkowca

  • Sok z 1 pomarańczy

Masa – składniki

  • opakowanie serka mascarpone

  • 2 łyżki zmielonego ksylitolu (pudru)

Polewa – składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 30 g mlecznej czekolady

  • łyżka masła

  • Płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żurawiny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jajka ubijamy z ksylitolem, stopniowo dolewając olej.
Nasiona chia mielimy w młynku. Do osobnej miski przesiewamy przez sitko suche składniki (mąkę, przyprawy,sodę, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy z nasionami chia. Suche składniki stopniowo łączymy z masą jajeczną, cały czas mieszając.
Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Orzechy nerkowca rozdrabniamy. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy odsączone żurawiny i orzechy – całość mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160⁰C i pieczemy ok. 70-80 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Wystygnięte ciasto przekrawamy na dwie cześci i przekładamy serkiem mascarpone ubitym z ksylitolem.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy je polewą i posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego!