Pomysł na dzisiejszy obiad! Zupa krem z dyni :)

Królowa jesieni – DYNIA Warzywo z dyniowatych, już 100g zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w postaci beta-karotenu, przeciwutleniacza, który działa przeciw nowotworowo. Dynia dostarcza również spore ilości witaminy C i z grupy B oraz błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny. Poza tym znajdziesz w niej solidną dawkę luteiny, substancji chroniącej wzrok oraz magnez i potas, który wzmacnia pracę serca Pomysłów na wykorzystanie dyni w kuchni jest bardzo dużo, my dzisiaj proponujemy zupę krem z dyni!

Składniki zupy:Dobry dietetyk Częstochowa Zupa Dyniowa
– 70g fasoli czerwonej (suche nasiona namaczać przez noc)
– 150g dyni
– 30g cebuli
– 50g marchewki
– 20g pietruszki
– 20g selera
– 20g pora
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2,3 sztuki chleba chrupkiego typu Wasa lub kromka chleba żytniego
– łyżka pestek dyn/ nasion słonecznika
– łyżka zieleniny szczypiorku/ natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Z marchewki, pietruszki, selera i pora przygotuj wywar warzywny. Suchą fasolę namocz na noc i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj, dynię pokrój na kawałki. W garnku zeszklij cebulę, wlej bulion, dodaj dynię, i gotuj. Następnie całość zmiksuj, przypraw solą, pieprzem, imbirem i chili. Dodaj fasolę i zagotuj. Na koniec dodaj jogurt i wymieszaj. Posyp zieleniną i ziarnami. Pieczywo również możesz pokruszyć i posypać nim zupę (z chleba żytniego zrób grzanki). Smacznego!

 

Te i inne przepisy znajdziesz w naszych programach żywieniowych

Nie radzisz sobie ze swoimi kilogramami? Potrzebujesz pomocy dietetyka? Już dziś umów się na konsultacje z dietetykiem, który odpowie na wszystkie Twoje pytania, wskaże popełniane błędy żywieniowe i określi zalecenia, które pomogą Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę

Gabinet dietetyczny Klinika Twojej Diety, tel.793 979 676