Pyszny karp na świąteczny stół!

Szukasz inspiracji na świąteczne menu? Prosto od dietetyka propozycja na pysznego karpia w niecodziennej odsłonie…, nadziewanego żurawiną i suszonymi pomidorami!

Składniki na ok. 8 porcji:

– 1,7 kg karpia

– 300g żurawiny suszonej

– 2 czerwone cebule

– 150g suszonych pomidorów

– 50g migdałów

– łyżka oleju kokosowego

– sól do smaku

 

Przygotowanie:

Karp Świąteczny Dobry Dietetyk CzęstochowaNadzienie: żurawinę suszoną namocz w wodzie przez ok. godzinę. Odcedź i wyłóż na patelnię. Cebulę i pomidory suszone pokrój w duże kawałki i dołóż do żurawiny. Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Migdały zmiel w młynku i dołóż do przygotowanej masy. Całość włóż do malaksera i rozdrobnij na zwartą masę.
Karpia wypatrosz, oczyść i pokrój w szerokie dzwonka, natrzyj solą. Przygotowaną masą faszeruj karpia, brzegi zszyj nicią. Następnie olejem kokosowym posmaruj skórkę ryby i przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min.
Smacznego!