Pyszny, świąteczny karp w niecodziennej odsłonie!

Na polskich stołach obecny od 900 lat, jego maksymalna masa osiąga nawet 30 kilogramów, a długość około metra! Jest doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych (w tym omega3), witamin A, D i z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu i cynku. Zgodnie z tradycją karp od lat gości na naszych wigilijnych stołach. Symbolicznie karp pomaga uzyskać długowieczność, a jego łuski schowane do portfela zapewniają dobrobyt i pomyślność na cały rok. Jak go przygotować? Szukasz inspiracji? Prosto od dietetyka propozycja na pysznego karpia w niecodziennej odsłonie…, nadziewanego żurawiną i suszonymi pomidorami ;)!

Karp Świąteczny Dobry Dietetyk Częstochowa

Składniki na ok. 8 porcji:
– 1,7 kg karpia
– 300g żurawiny suszonej
– 2 czerwone cebule
– 150g suszonych pomidorów
– 50g migdałów
– łyżka oleju kokosowego
– sól do smaku

Przygotowanie:
Nadzienie: żurawinę suszoną namocz w wodzie przez ok. godzinę. Odcedź i wyłóż na patelnię. Cebulę i pomidory suszone pokrój w duże kawałki i dołóż do żurawiny. Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Migdały zmiel w młynku i dołóż do przygotowanej masy. Całość włóż do malaksera i rozdrobnij na zwartą masę.
Karpia wypatrosz, oczyść i pokrój w szerokie dzwonka, natrzyj solą. Przygotowaną masą faszeruj karpia, brzegi zszyj nicią. Następnie olejem kokosowym posmaruj skórkę ryby i przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. Smacznego! 🙂