Sezon na truskawki uważamy za rozpoczęty! :) Dziś propozycja na sałatkę z dodatkiem tych przepysznych owoców!

Kto nie lubi słodkich, soczysto czerwonych truskawek, jedzonych najlepiej prosto z krzaczka 😉 ? Te przepyszne owoce, które kojarzą się nam ze zbliżającym się latem to świetny dodatek do musli, deserów, ciast czy sałatek! Zawierają sporą dawkę witaminy C (więcej niż owoce cytrusowe!), a jak doskonale wiemy witamina C to bardzo ważny przeciwutleniacz, chroniący komórki przed działaniem wolnych rodników, zwiększający odporność i wspomagający wchłanianie żelaza. Poza tym truskawki dostarczają witaminy z grupy B, witaminę A, E, PP, pektyny, które oczyszczają jelita, zapobiegając zaparciom oraz cynk, potas, żelazo, wapń i fosfor. Dobra wiadomość dla diabetyków! 😉 Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać je również osoby mające insulinooporność czy chorujące na cukrzycę! 🙂 To również idealna przekąska dla osób walczących z nadwagą, gdyż 100g tych owoców to zaledwie 28 kalorii! 🙂


Dzisiaj na naszym talerzu sezonowa, lekka, pożywna i pyszna sałatka z truskawkami z dodatkiem grillowanego kurczaka w gęstym sosie balsamicznym i fetą!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
• mix sałat (np. z czerwoną sałatą radicchio)
• 2 pojedyncze filety z kurczaka
• 100 g sera feta
• ok. 250 g truskawek
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 6 łyżek octu balsamicznego
• 1 łyżka miodu
• 1/2 cytryny
• 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
• rozmaryn

PRZYGOTOWANIE
• Sałatę rozłożyć na półmiskach. Filety z kurczaka oczyścić, doprawić solą, pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego, wymieszać i odłożyć na ok. 15 minut.
• Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rozgrzać patelnię, z marynaty wyjąć filety (marynatę zachować) i położyć na patelni, smażyć przez 2,5 minuty, następnie przewrócić i przez kolejny 2,5 minuty obsmażyć drugą stronę. Filety przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
• Na patelnię po kurczaku wlać sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód. Powstały sos wymieszać, podgrzać do uzyskania jednolitej konsystencji.
• Na rozgrzaną patelnię nałożyć pokrojone w kostkę pieczywo tostowe, przyprawić rozmarynem, zrobić grzanki.
• Filety kurczaka wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 1 – 2 minuty przed pokrojeniem. Na sałacie ułożyć połówki truskawek, pokrojoną fetę oraz pokrojonego w plasterki kurczaka. Całość polać przygotowanym sosem oraz posypać rozmarnowanymi grzankami. Smacznego! 🙂

Te i inne przepisy znajdziesz w naszych programach żywieniowych. Potrzebujesz pomocy dobrego dietetyka? Zapraszamy do współpracy! Jesteśmy tu po to, żeby Ci pomóc! 🙂