W te Święta wypróbuj ekspresowy makowiec w zdrowszej wersji z naszego przepisu!

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia ruszyły pełną parą! Czas zacząć myśleć o świątecznych przepisach. Makowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. W te Święta wypróbuj ekspresowy makowiec w zdrowszej wersji z naszego przepisu!

Mak jest bardzo dobrym źródłem wapnia, zawiera go aż 1400mg/100g produktu. Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów oraz reguluje pracę układu nerwowego. Zawiera też spore ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Mak ma działanie uspokajające oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jednak pamiętajmy, że jest produktem wysokokalorycznym, dlatego korzystajmy z niego z umiarem. 😊

Składniki:
– 4 jaja
– 200g mielonego maku
– 200g półtłustego twarogu
– 300g jabłek (startych na grubych oczkach)
– 4 łyżki miodu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli

Dodatkowo:
– 100g serka mascarpone
– 100g twarogu półtłustego
– 2 łyżki miodu

Oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w misce, dodaj do nich mak, twaróg, starte jabłka, miód, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą. Całość przelej do okrągłej formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45-55 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po ostygnięciu ciasta udekoruj je kremem zrobionym z serka mascarpone, twarogu i miodu. Smacznego!

Masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, a nie odnotowujesz efektów? Potrzebujesz indywidualnego podejścia i wsparcia doświadczonego dietetyka? Już dziś skontaktuj się z nami i umów na wizytę. Zacznij przygodę ze zdrowym stylem życia!