Zaczynamy sezon na śliwki! Dziś mamy dla Was przepis na szybki i zdrowy deser – śliwki pod owsianą kruszonką!

Dlaczego warto jeść śliwki? Ponieważ cechują się dużą zawartością związków prozdrowotnych o właściwościach przeciwutleniających, a także wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Owoce te regulują trawienie i zapobiegają zaparciom, a więc pomagają naszemu układowi pokarmowemu pozbyć się zbędnych, niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w skórce śliwek – dlatego owoce te warto spożywać razem ze skórką. Co ciekawe, wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji preparatów przeciw zaparciom.

Przekonajcie się sami jak prosty w przygotowaniu jest ten deser.

Śliwki pod owsianą kruszonką (składniki na 1 porcję)

– 150g śliwek
– 7g masła
– 3 łyżki płatków owsianych
– 10g miodu
– odrobina soku z cytryny
– szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Śliwki pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i polać 5g miodu. W garnuszku roztopić masło. Następnie zmielić chwilę płatki owsiane i wrzucić je do roztopionego masła. Dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz resztę miodu i dokładnie wymieszać. Powstałą kruszonką posypać śliwki i wstawić do piekarnika na około 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch deseru można posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego! 😊

Te i inne przepisy znajdziesz w naszych pysznych programach żywieniowych. Potrzebujesz pomocy i wsparcia dobrego, doświadczonego dietetyka? Zapraszamy do współpracy. Z nami na pewno osiągniesz wymarzony cel! 🙂