Zupa krem z papryki z bazyliowym pesto :)

Lekka, aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna zupa krem z papryki! Ciekawostka od dietetyka: czy wiecie, ze papryka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C wśród warzyw i owoców?! Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi u dorosłego człowieka 75-90 mg a 100g dowolnej papryki dostarcza jej ok. 90 mg. Papryka dostarczy nam również witaminę A, E jaki i witaminy z grupy B, oraz potas, żelazo, magnez i wapń. Poza tym papryka zawiera polifenole, związki o właściwościach antyrakowych oraz sporo karotenoidów. W tym daniu użyjemy jej zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. 🙂


Składniki na 2 porcje zupy:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
-ok. 200g filetu z piersi kurczaka
-2 papryki czerwone (ok.350g)
-1 cebula czerwona (ok. 100g)
– 2 pomidory (ok. 300g)
-1 łyżka pesto z bazylii
-2 łyżeczki wędzonej papryki
-1 litr bulionu warzywnego
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-sól, pieprz do smaku

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem i podsmaż na łyżce oliwy. Warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem, dodaj pokrojone pomidory (bez skórki), doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut. Dopraw wędzoną papryką i całość dokładnie zmiksuj. W tym czasie na drugiej łyżce oliwy podsmaż pokrojonego w małe plasterki kurczaka, przypraw do smaku papryką, pieprzem i solą. Do zupy dodaj kurczaka. Przed podaniem dodaj łyżeczkę bazyliowego pesto i jogurt. Podawaj z pieczywem. Te i inne przepisy znajdziesz w naszych programach żywieniowych! Smacznego 😉